Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Az egyesület rövid története


1990-ben néhányan a nagykanizsai Postás SE Természetjáró szakosztályának tagjai elhatároztuk, hogy turistatérképet készíttetünk a dél-zalai térségről. Kerestük azt a vállalkozási formát, amivel a legegyszerűbben, a legkisebb költséggel elérhetjük célunkat. Így jött az ötlet, hogy alapítsunk sportegyesületet.

1991. június 6-án megalakult a Kanizsa Természetbarát Sportegyesület.

Az első jelentős esemény az egyesület életében, hogy három évi kemény munka után 1993. nyarán üzletekbe került 5 ezer példányban, az addig még soha nem létező Dél-Zala turistatérkép (1999-ben megjelent a javított újranyomás és 2005-ben - sajnos javítás nélkül - ismét újranyomták). A különlegessége az volt ennek a kiadványnak, hogy - tudomásunk szerint - az első és eddig egyetlen olyan turistatérkép, melyet olyan sportegyesület adatott ki, amelyik nem rendelkezett jelentősebb támogatással, anyagi háttérrel.
1989-ben - még mint Postás SE tagok - vettük át a megye iskoláinak szervezett Thury György Kupa túraverseny szervezését. Az addig csak középiskolás korúak részére meghirdetett versenyt, kibővítettük, az általános iskolák felső tagozatos korú diákjai részére is.
1990-ben első alkalommal a Postás SE által került megrendezésre a Thury György Emléktúra, melyet a következő évtől már közösen rendezünk.
1991-ben indítottuk útjára szintén a Postás SE-vel közös rendezésben a Rockenbauer túrákat. Pár év után már egyesületünk önállóan szervezi ezt a túraprogramot.
1993 február 28-án ünnepélyes keretek között avattuk fel Valkonyán az Önkormányzat tulajdonában lévő volt iskola épületéből kialakított Rockenbauer Pál turistaházat.
Ebben az évben rendezte Zala megye a TEDOT és a TEGYOT országos rendezvényeit, melyben tagjaink is sok munkát vállaltak.
1993 nyarán zalai, horvátországi és erdélyi fafaragók közreműködésével Nemzetközi fafaragó tábort szerveztünk Valkonyán a Rockenbauer Pál turistaházban. A táborban készült alkotások ma is láthatók valkonyán.
Az 1995. szeptember 11-én vásároltunk a Nagykanizsa mellett lévő, Zsigárdmajorban egy ingatlant, melyen 9 férőhelyes pihenőházat alakítottunk ki. Az ingatlant 2011. április 18-án értékesítettük.
1999-2000 fordulóján bevezettük a vizet, és kiépítettük a WC-t, zuhanyzót.
1995-től öt éven keresztül Bázakerettyén szerveztük a Városok - Falvak túrakerékpáros találkozót.
1998-ban mi rendezhettük a XXVIII. Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozót Bázakerettyén.
2000-ben Homokkomárom Önkormányzatával közösen rendeztük a Búcsújárók kétkeréken kerékpáros zarándoklatot, mely még további 4 évben került megrendezésre.
A hétvégi egyesületi túrák mellett továbbra is megmaradtak állandó rendezvényeink (Thury György Emléktúra és a Rockenbauer túrák).
A dél-zalai térségben kb. 300 km turistaút karbantartását is egyesületünk tagjai végzik.
Dél-Zalába érkezőknek segítünk program és túraajánlattal, szálláshellyel.

A 2014. május 9-én tartott közgyűlésen módosított alapszabályt a Zalaegerszegi Törvényszék 2014. június 12-én jogerőre emelkedve jegyezte be. Ez alapján megváltozott az egyesület neve, valamint a természetjárás mellett a kultúra is be került a célok és feladatok közé.

A Kanizsa Kul-Túra Egyesület célja a tömeg és szabadidő sportok, az idegenforgalmi, a kulturális és a művészeti tevékenységek szervezése, népszerűsítése.Közgyűlés 1998. Zsigárd